Start januari met stilstaan

Hoe start jij op na de feestdagen? Volle kracht vooruit? Of spreekt rustig opstarten in januari jou ook aan? In deze blog geef ik je een paar hulpmiddelen om in deze periode even stil te staan.

“Suus, iedereen is in deze periode aan het afbouwen en afronden! Ken je het ritme van de seizoenen niet? Er gebeurt in december en januari helemaal niks!” Dat zei mijn vriendin tegen me toen ik een paar jaar geleden overspannen thuis zat en eind december per se mijn werk weer wilde oppakken.

Tja, het ritme van de seizoenen kende ik wel in de natuur. Maar in het dagelijks leven was het elke maand ‘gewoon’ hard werken, tenzij ik vakantie had. Dat vond ik niet meer dan normaal. Herkenbaar?

En januari, net na de kerstvakantie, was het ultieme moment om weer fris aan de slag te gaan, vaak met een paar goede voornemens erbij. En zo rende ik van het ene jaar in het andere jaar.

Het was een enorm aha-moment toen ik het boek  “Leven en werken in het ritme van de seizoenen” van Jaap Voigt las. Elk seizoen heeft zijn eigen energie en daar hebben wij mensen ook mee te maken. In de zomer bruisen we van de energie en in de winter is dat minder. Hoewel we dat niet graag toegeven en proberen altijd even hard te werken.

Sindsdien hou ik in deze periode rekening met de stille tijd (de dagen van kerst t/m 6 januari). Ik start in januari niet teveel op. En ik neem vooral de tijd om rustig op te starten. Extra wandelen (met paraplu, want regen) en elke dag beginnen met een ademoefening. De neiging om te gaan knallen is er nog steeds.

Hoe start jij altijd op na de feestdagen? Volle kracht vooruit? Of spreekt dat rustig opstarten in januari jou ook aan? Hierbij een paar hulpmiddelen om in deze periode extra stil te staan:

  • De januari-podcast van Jaap Voigt met een hele fijne ademoefening (ca. 15 minuten). Misschien begin jij ook elke dag met de ademoefening van 6 minuten en neem je die rust mee de dag in.
  • Focus oefening ‘een fijne plek’ (ca. 17 minuten). Je kunt hem zo vaak doen als je wilt. Kies bijvoorbeeld een moment in de week waarop je je vaak uitgeput voelt. Of doe hem vlak voor je gaat slapen op zo’n dag dat je hoofd blijft aanstaan.
  • Stilstaan en luisteren in de workshop ‘aandacht voor weerstand’ op zaterdagmiddag 13 januari. Een fijne mogelijkheid om live Focusing mee te maken. Een combinatie van yoga & Focusing. Je hoeft (nog) geen yoga-ervaring te hebben.

Maak er een rustige januari van!

Suzanne Ogier Begeleiding en Training Teamontwikkeling, facilitator van heisessies, strategie bijeenkomsten, teambijeenkomsten
Lieve groet,
Suzanne
P.s. Ken je een of twee mensen in jouw omgeving die baat kunnen hebben bij mijn blogs? Misschien een vriendin, collega of je zus? Aarzel dan niet om deze blog door te sturen. 
Wil je mijn volgende blog liever direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Waar verlang je nu naar?

Tijd om je verlangens te omarmen en ruimte voor jezelf te creëren. Hoe geef jij vorm aan wat je écht nodig hebt?...

Ik weet niet of ik dat wel wil weten

Ken je dat? Je verlangt naar het anders gaan voelen of doen én er is een deel dat daar niet aan wil. Je vraagt jezelf af of je dat wel wil weten. Lees meer over die twijfel-zone en hoe het ook kan...

Richt je op de eerste stap: Rust vinden in een druk hoofd

Lees hoe het mij lukt om mijn drukke gedachten steeds weer tot rust te brengen en ontdek wat jouw eerste stap kan zijn...