Hoe ik werk

Door mijn eigen ervaringen en opleiding heb ik geleerd hoeveel wijsheid er in je lichaam aanwezig is. Er zijn in mijn werk vier principes van belang die je in staat stellen om contact met je innerlijk kompas te maken en in beweging te komen:

 1. Pauzeren en vertragen
  Even terugschakelen zodat je open kunt staan voor signalen uit je lichaam. Ons hoofd met alle gedachten, meningen en oordelen is vaak luidruchtig aanwezig en leidt je af van de wijsheid van je lichaam. Yoga, meditatie of mindfulness werken ook op dit gebied.
 2. Luisteren
  De focus verleggen van buiten naar binnen, van anderen naar jezelf. We nemen de tijd om de signalen die er komen op te merken. Dit kunnen fysieke sensaties zijn, maar ook een woord, beeld, kleur of een geluid. We luisteren vanuit een benieuwde en open houding naar dat wat er is.
 3. Compassie
  Erkennen wat er is, er hoeft niks anders. Dit is eenvoudig bij fijne gevoelens en een stuk minder makkelijk bij moeilijke gevoelens. We zijn ons hele leven al bezig om moeilijke gevoelens niet te voelen. Je zoekt afleiding in je hoofd (argumenten) of je gaat dingen doen waar je achteraf spijt van hebt (binge watchen, een wijntje, snoepen, etc.). En heel vaak is erkennen het enige wat er nodig is, echt zien wat zich aandient. Van daaruit ontstaat beweging.
 4. Laten ontstaan
  Niet analyseren, niet hoeven oplossen, niet willen snappen. Zodra we gaan analyseren of oplossen nodigen we ons hoofd weer uit en verlies je het contact met je lijf, met je innerlijk kompas. Als je je hier bewust van wordt, ontstaat er stap voor stap ruimte. Als vanzelf ontvouwt zich iets en jij hebt de regie. Jouw lijf weet wanneer iets klopt. Verandering van binnenuit in je eigen tempo.

Spreekt dit je aan en wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang voorbeelden, inspiratie en tips over het contact met je innerlijk kompas.

Weet je het nog niet zeker?

Misschien wil je eerst wat meer over mij weten? Lees dan hier verder. Of lees de ervaringen van anderen hier.