Drempel wegnemen en een nieuw patroon verwelkomen

Eerst streek ik het denkbeeldige zeil glad en daarna maakte mijn hand een voorwaartse beweging, omhoog en dan naar voren. En bij die handeling hoorde "En door!".

Ontdek hoe focus op de wijsheid van je lijf je kan helpen bij het omarmen van een nieuw patroon.

We kennen allemaal van die momenten waarop we onszelf iets kleins beloven, maar het toch maar niet voor elkaar krijgen. Onlangs realiseerde ik me dat ik zelf vast zat in een wens naar ander gedrag wat maar niet lukte en ik wil dit graag als voorbeeld met jullie delen.

Sinds een jaar of 5 begin ik de dag met een ochtendstart, waarin ik mediteer, schrijf in mijn journal of yoga doe. Nu probeer ik ook al een tijdje een dagsluiting te doen. Een moment nemen om een activiteit of de dag af te ronden. Mijn werk op te slaan, nieuwe acties uit te zetten, te reflecteren en opgeruimd de nacht in. Je raadt het waarschijnlijk al, dat lukt me niet.

Ik heb tips gevolgd, een boek gelezen, momenten in mijn agenda gemarkeerd, het op discipline geprobeerd. Het wordt maar geen gewoonte. En iets in mij wil het toch echt graag.

Dus onlangs heb ik het ingebracht in een focussessie met mijn maatje. Ik was oprecht benieuwd wat het was dat me tegenhield.

Na een moment van vertraging en bewuste aandacht voor mijn lichaam, wat altijd de start is van onze sessies, bracht Annelies mijn onderwerp in: “ga maar eens na hoe het voelt in je lijf rondom het afronden.”

Ik bleef gedurende een minuutje het middengebied van mijn lijf aandachtig observeren.

En daar voelde ik iets in mijn middenrif. Een sensatie die ik niet met woorden kon omschrijven. Niet lang daarna kwam er een beeld omhoog. Een strak, wit oppervlak dat leek op een afdekzeil. Het was helemaal glad, zonder kreukels. Terwijl ik dit beschreef, bewoog mijn hand onbewust. Eerst streek ik het denkbeeldige zeil glad en daarna maakte mijn hand een voorwaartse beweging, omhoog en dan naar voren. En bij die handeling hoorde “En door!”. Een gevoel van rust en orde overspoelde me, het voelde prettig. Dit geheel van beelden, woorden, emoties en bewegingen wordt ook wel een felt sense genoemd.

“A felt sense will shift if you approach it the right way. It will change even when you are making contact with it. When your felt sense of a situation changes, you can change.”
Gene Gendlin, filosoof, psycholoog en grondlegger van Focusing

Ik knikte het toe, liet weten dat ik het had opgemerkt. En ondertussen kwam er een gedachte in mijn achterhoofd: “Hoe heeft dit te maken met het afronden van taken?” Ik legde dit van binnen voor en er verscheen een nieuw beeld. Opnieuw dat witte, gladde afdekzeil, maar dit keer bedekt met een kluwen draden en allerlei viezigheid. Het voelde rommelig vanbinnen, helemaal niet prettig. Ik liet dit nieuwe beeld toe en erkende dat het rommelig aanvoelde. Het begon tot me door te dringen waarom het zo lastig voor me was om af te ronden. Ergens diep vanbinnen vond iets het rommelig en niet prettig. Geen wonder dat het niet lukte!

Ik bleef rustig aanwezig bij dit beeld. In Focusing, de methode die we gebruikten, draait alles om observeren zonder te willen veranderen. En vervolgens verscheen er een derde beeld. Datzelfde afdekzeil, maar dit keer hoger opgetrokken dan de eerste twee. En de boodschap kwam luid en duidelijk: “Je moet afronden vóórdat je het afdekt.” Pas daarna, pas met die handbeweging van eerder, kon ik verdergaan met “En door!” Een diepe zucht ontsnapte me en alles viel op zijn plek. Het voelde plotseling zo logisch. Ik bleef die beweging met mijn hand herhalen, het voelde als een openbaring! Er er kwam nog iets op: “10 minuutjes.” De afronding past in 10 minuutjes.

Het bijzondere aan dit hele gebeuren? Sinds dat moment lukt het me verrassend vaak om af te ronden. “Even 10 minuutjes” denk ik dan en dan ga ik aan de slag.

Is deze oplossing nu zo anders dan alle andere tips die ik heb geprobeerd? Eerlijk gezegd niet. Maar door Focusing toe te passen, door echt naar de wijsheid van mijn lichaam te luisteren, heb ik een dieper begrip gekregen. De onbewuste drempel (de ”rommeligheid”) heb ik aandacht gegeven en daarmee kwam ook een nieuw inzicht. Nu kan ik wel afronden.

Heb jij ook zo’n dingetje? Iets kleins dat je graag wilt doen, maar waar je nooit aan toe lijkt te komen (zelfs al is het zoiets simpels als het dopje op de tandpasta doen)? Je innerlijke kompas kan je zelfs met deze kleine frustraties helpen. Wil je reageren of delen? Ik hoor graag jouw verhaal of reactie.

Volgende keer ga ik graag in op de stappen die je kunt zetten om met focus bij de wijsheid van de lijf te kunnen zijn.

Lieve groet,
Suzanne

Wil je mijn volgende blog liever direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Confronteren of reflecteren

Lees meer over mijn confrontatie met een collega en hoe Focusing me daarbij heeft geholpen. Je kunt elke maand meedoen met de gratis online Focusing oefening om zelf te ervaren hoe dit voor je werkt...

Anders omgaan met uitstelgedrag

Ontdek de oorzaken achter uitstelgedrag en lees hoe je er anders mee om kunt gaan. Zelf een keer Focusing ervaren? Doe mee met een gratis online sessie elke laatste woensdag van de maand om 20.30 uur...

Start januari met stilstaan

Hoe start jij op na de feestdagen? Volle kracht vooruit? Of spreekt rustig opstarten in januari jou ook aan? In deze blog geef ik je een paar hulpmiddelen om in deze periode even stil te staan...

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek Beluister de opname en voel je in een kwartiertje weer zoals je deed op die fijne plek in de natuur. Dat helpt om bij jezelf te blijven tijdens de...

Ook zo moe van die onbewuste scripts?

Ook zo moe van die onbewuste scripts? Ontdek de kracht van stilte en luisteren naar je gevoel. Leer hoe onbewuste scripts je energie kunnen kosten en vind de weg naar hernieuwde vitaliteit. Je bent...

De impact van oude patronen: Onbegrepen tranen ontrafeld

De impact van oude patronen: Onbegrepen tranen ontrafeld Ontdek hoe nieuwe situaties oude gevoelens en gedrag kunnen triggeren en lees hoe je hiermee om kunt gaan. Pas vond er een heftige gebeurtenis...

Het inslijten van nieuwe olifantenpaadjes: van hoofd naar gevoel

Het inslijten van nieuwe olifantenpaadjes: van hoofd naar gevoel In de afgelopen weken heb ik twee workshops gegeven waarin mensen konden kennismaken met Focusing, een andere benadering om in contact...

Drempels wegnemen en een nieuw patroon verwelkomen

Drempel wegnemen en een nieuw patroon verwelkomen Ontdek hoe focus op de wijsheid van je lijf je kan helpen bij het omarmen van een nieuw patroon. We kennen allemaal van die momenten waarop we onszelf...

There are no enemies inside

There are no enemies inside Ik had pas zo’n vreemde ervaring tijdens een Focussessie. Een innerlijke kritische stem die Focusing belachelijk maakte. Die liet weten dat het onzin is, dat het echt niks...