Confronteren of reflecteren?

Lees meer over mijn confrontatie met een collega en hoe Focusing me daarbij heeft geholpen. Je kunt elke maand meedoen met de gratis online Focusing oefening om zelf te ervaren hoe dit voor je werkt.

In deze blog weer een keer mijn ervaring met een Focusing sessie. Een tijdje geleden had ik namelijk een vervelende situatie met een collega en ook na een gesprek bleef er iets bij mij knagen. Ik kon het niet met haar uitspreken én ik kon het niet loslaten. Een goede ingang voor een Focusing sessie.

Die collega, we werkten niet heel nauw samen, belde me over een situatie waarvan ze maar één kant van het verhaal had gehoord. En dat was niet het mijne. Ons telefoongesprek begon dan ook met een beschuldigende toon aan mijn adres. Pas toen ik mijn kant van de situatie kon toelichten, herzag ze haar mening. Hé hé.

Maar toen ik aangaf dat ze eerst naar mijn kant van het verhaal had kunnen vragen, stond ze daar niet voor open. Ze had het zo druk en moest met zoveel rekening houden, dat kon ik toch wel begrijpen? We moesten allebei verder en dus sloten het gesprek af, maar er bleef iets bij mij knagen. Herkenbaar?

Omdat het me bleef bezig houden had ik het er eerst met mijn man over en later nog eens met een vriendin. De één zei: “Choose your battles” en de ander: “Ga dat gesprek opnieuw aan, dat kan jij!” Twee totaal verschillende adviezen en ik zat er nog steeds mee. Gelukkig had ik een paar dagen later een Focusing-afspraak met met Focusing-maatje Annelies gepland! Misschien dat dat er wat licht op zou kunnen laten schijnen.

Na de start van de sessie merkte ik sterke verontwaardiging op toen ik aan die situatie dacht. Ik kon ineens mijn hart in mijn borst voelen kloppen, maar ook mijn wenkbrauwen fronsten en mijn kaak spande aan. “Zo wil ik niet behandeld worden!”

Tegelijkertijd merkte ik in mijn buik een gevoel van ruimte en vertrouwen. Dat zei: “Ik ben groter dan dat deel wat verontwaardigd is”. Ik knikte beide gevoelens even toe en wachtte rustig af.

Niet veel later ontstond er een zenuwachtig gevoel in mijn buik. Het leek over het wel of niet aanspreken van die collega te gaan. Wat kon er gebeuren? Wat zal ze zeggen? En wat als ze niets zegt, slik ik dit gevoel dan in? Zoveel vragen.

Het kloppende hart in mijn borst bleef aanwezig werd zelfs sterker. Het had meer aandacht nodig. Er was onrust en het voelde spannend, maar ik had geen idee waarom. Die vragen die waren opgekomen brachten geen rust. Ze kwamen uit mijn hoofd. Het waren gedachten.

Terwijl ik rustig bij dat zenuwachtige gevoel bleef, kwam het antwoord als vanzelf. Het was spannend omdat ze onvoorspelbaar was. Ik wist nooit uit welke hoek de wind bij haar ging waaien. Daarmee werd mijn kloppende hart rustig. Dat veroorzaakte die onrust.

Ik liet van binnen weer weten dat ik dat had gehoord. “Geen wonder dat dat onrust geeft!” Er kwam een spontane zucht. Een teken dat mijn lijf zich gehoord voelde en verder ontspande. Annelies spiegelde steeds wat er naar boven kwam en ze benoemde een zachte glimlach! Die was ik me zelf niet bewust geweest.

“Wanneer je een gevoel op de juiste manier benadert, verandert er iets in het lijfelijk aanvoelen,
alleen al doordat je er contact mee maakt.” 

Gene Gendlin, grondlegger van Focusing

Op het moment dat Annelies die glimlach spiegelde, realiseerde ik me dat dit niet mijn oude gedrag van wegkijken of wegduiken was. Daar heb ik echt afscheid van genomen! Het gedrag van die collega lag buiten mijn macht.

Daarmee ontstond echte rust én er kwam een zin op voor als die collega op het gesprek terug zou komen. Dan zou ik zeggen: “Ik wil dat graag eens met je bespreken als je daar open voor staat.” Want als ze niet open staat voor mijn feedback, ga ik die moeite niet nog eens doen.

Vanaf dat moment kon ik weer zonder dat knagende gevoel met mijn collega omgaan. Ik heb niks weggeduwd of geforceerd. Ik heb met hulp van Annelies kunnen luisteren naar wat er allemaal speelt en dat was genoeg.

Je hoeft niet alles uit te spreken, zolang je jezelf maar serieus neemt. En je hebt de ander niet altijd nodig om tot een betere verstandhouding te komen.

Heb jij zulke situaties ook wel eens? Probeer het eens met Focusing. Je kunt altijd meedoen met de maandelijkse online Focusing oefening om het te proberen.

Suzanne Ogier Begeleiding en Training Teamontwikkeling, facilitator van heisessies, strategie bijeenkomsten, teambijeenkomsten
Lieve groet,
Suzanne
P.s. Ken je een of twee mensen in jouw omgeving die baat kunnen hebben bij mijn blogs? Misschien een vriendin, collega of je zus? Aarzel dan niet om deze blog door te sturen. 

Wil je mijn volgende blog ook direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hieronder in.
Doe ook mee met een begeleide Focusing oefening en ervaar vanuit je eigen huis wat Focusing is.

Ook met (een) focuservaring, ben je van harte welkom!

Lees hier wanneer de volgende begeleide Focusing oefening is.
Deelname is gratis en vrijblijvend.

Let op: De bevestigingsmail met de deelname link kan in je spam of reclamefolder terecht komen. 

Wil je meer tijd voor jezelf? Leren stil staan bij wat je voelt. Meer rust ervaren door te luisteren naar jezelf, te verkennen en ontdekken wat er is en je bewust worden van de betekenis daarvan?

Misschien is dit het moment voor jou om mee te doen met de training Focus op je innerlijk kompas. Op 15 juni start een nieuwe groep.

Lees hier de ervaringen van deelnemers of plan een kennismaking in om te verkennen of dit voor jou op dit moment het juiste is. 

Plaats een reactie

Start januari met stilstaan

Hoe start jij op na de feestdagen? Volle kracht vooruit? Of spreekt rustig opstarten in januari jou ook aan? In deze blog geef ik je een paar hulpmiddelen om in deze periode even stil te staan...

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek Beluister de opname en voel je in een kwartiertje weer zoals je deed op die fijne plek in de natuur. Dat helpt om bij jezelf te blijven tijdens de...

Ook zo moe van die onbewuste scripts?

Ook zo moe van die onbewuste scripts? Ontdek de kracht van stilte en luisteren naar je gevoel. Leer hoe onbewuste scripts je energie kunnen kosten en vind de weg naar hernieuwde vitaliteit. Je bent...