Anders omgaan met uitstelgedrag

Start making changes

Ontdek de oorzaken achter uitstelgedrag en lees hoe je er anders mee om kunt gaan. Zelf een keer Focusing ervaren? Doe mee met een gratis online sessie elke laatste woensdag van de maand om 20.30 uur. Meld je aan en ontvang de deelname link!

Uitstelgedrag, we zijn er allemaal bekend mee, nietwaar? Plotseling zijn we vol energie een kast aan het opruimen of de badkamer aan het soppen, terwijl we eigenlijk… Vul maar in wat dat voor jou was. Het lijkt een van de meest menselijke eigenschappen te zijn die we allemaal wel eens ervaren.

Wist je dat de achterliggende oorzaak van uitstelgedrag per keer kan verschillen? Of dat er meerdere redenen kunnen zijn? Onlangs had ik een cliënt die merkte dat ze niet aan een opdracht van haar opleiding toe kwam. Ze had vanwege persoonlijke omstandigheden uitstel gekregen, maar toch liet het haar niet los. Ik stelde voor om tijdens een focussessie te onderzoeken wat er precies speelde rondom die opdracht.

We begonnen de sessie zoals gewoonlijk met vertragen. Vervolgens legde ik haar de vraag voor wat er de aandacht vroeg rondom het afmaken van die opdracht. Ze herhaalde die vraag van binnen. Al snel kwam er een beeld van een fronsend persoon met de boodschap: ‘Je kan het toch niet!’. Ze liet van binnen weten dat ze dat had gehoord. Vervolgens zei ze hardop: “Het is gewoon onzeker, angstig.” en “Het moet minimaal perfect zijn!” Dat was wat er van binnen speelde. En twee goede redenen voor uitstelgedrag, toch?

Toen ze ook die boodschappen had erkend, bleek er nog iets anders te spelen. Er was iets wat het heel graag open wilde houden. Geen strakke invulling wilde. Mijn cliënt kreeg spontaan een glimlach. Toen ik die glimlach hardop benoemde gaf ze aan dat er een gevoel van openheid merkbaar was in haar borstgebied. Ze ervaarde ‘ruimte’ en ging meer rechtop zitten.

Ze vatte het zelf zo samen: “Onderin bij mijn buik is dat signaal ‘je kan het niet!’ en bovenin is ‘ruimte’.” Er volgde een schaterlach van opluchting. Het feit dat alles er mocht zijn, dat er niets anders of weg hoefde, was heel prettig. Daarmee sloten we de sessie af.

Deze inzichten zorgden ervoor dat ze niet meer vast zat en ze merkte dat ze aan delen van haar opdracht ging werken. En dat terwijl ze niets anders had gedaan dan de verschillende boodschappen van binnen op te merken.

Als de essentie van een Felt Sense is verwoord en begrepen, komt er ontspanning en ruimte én kan er iets nieuws ontstaan.
Gene Gendlin, grondlegger van Focusing

Ook bij mij werkt dit proces zo. Alleen het bewustzijn van wàt er dwars zit, zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat om iets te veranderen. Het erkennen van dat wat er is, is de sleutel hierin. En dat terwijl we onszelf zo vaak voorhouden dat we ‘gewoon’ onze schouders eronder moeten zetten. En dan verandert er niks.

Herken je dat? Misschien helpt het jou ook om eens stil te staan bij wat je van binnen voelt als je uitstelgedrag bij jezelf opmerkt. En ja, dat kun jij ook leren! De uitdaging ligt vooral in het luisteren naar wat er innerlijk speelt. Afgelopen maand hebben bijna 20 mensen in één van mijn workshops of trainingen voor het eerst een focusproces ervaren. Het is zo bijzonder om steeds weer te zien dat iedereen iets van binnen kan opmerken door er alleen met die speciale aandacht bij stil te staan.

Wil je dit ook eens ervaren? Elke laatste woensdag van de maand kun je om 20.30 online meedoen met een door mij begeleide Focusing oefening. Ontdek bij jezelf waar ik het in mijn blogs over heb. Lees er hieronder meer over. 

Graag tot dan!

Suzanne Ogier Begeleiding en Training Teamontwikkeling, facilitator van heisessies, strategie bijeenkomsten, teambijeenkomsten
Lieve groet,
Suzanne
 
P.s. Ken je een of twee mensen in jouw omgeving die baat kunnen hebben bij mijn blogs? Misschien een vriendin, collega of je zus? Aarzel dan niet om deze blog door te sturen. 

Wil je mijn volgende blog ook direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hieronder in.
Doe ook mee met een begeleide Focusing oefening en ervaar vanuit je eigen huis wat Focusing is.

We beginnen met bewust worden van je lichaam, waarna ieder voor zich onder mijn begeleiding zijn of haar binnengebied verder verkent. Ik leid je door het proces met suggesties of aanwijzingen. Vervolgens is er de mogelijkheid om op een focussende manier te delen. Dat betekent benoemen wat er opkwam in plaats van uitleggen of analyseren. Er hoeft niets!

Ook met (een) focuservaring, ben je van harte welkom!

De volgende begeleide Focusing oefening is op woensdag 27 maart om 20.30 en duurt ongeveer 30 minutenDeelname is gratis en vrijblijvend.

Let op: De bevestigingsmail met de deelname link kan in je spam of reclamefolder terecht komen. 

Plaats een reactie

Start januari met stilstaan

Hoe start jij op na de feestdagen? Volle kracht vooruit? Of spreekt rustig opstarten in januari jou ook aan? In deze blog geef ik je een paar hulpmiddelen om in deze periode even stil te staan...

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek Beluister de opname en voel je in een kwartiertje weer zoals je deed op die fijne plek in de natuur. Dat helpt om bij jezelf te blijven tijdens de...

Ook zo moe van die onbewuste scripts?

Ook zo moe van die onbewuste scripts? Ontdek de kracht van stilte en luisteren naar je gevoel. Leer hoe onbewuste scripts je energie kunnen kosten en vind de weg naar hernieuwde vitaliteit. Je bent...