Ook zo moe van die onbewuste scripts?

Ontdek de kracht van stilte en luisteren naar je gevoel. Leer hoe onbewuste scripts je energie kunnen kosten en vind de weg naar hernieuwde vitaliteit. Je bent niet alleen in deze reis naar innerlijke rust.

De laatste tijd was ik vermoeid. Mijn energieniveau kelderde, en ik betrapte mezelf erop dat ik verlangde naar een knus moment onder een dekentje op de bank. Natuurlijk waren er verschillende verklaringen: herfst, hormonen, volle maan. Maar ondanks dat besef veranderde er niets aan mijn gemoedstoestand. Eerlijk gezegd werd ik een beetje moe van mezelf. Herkenbaar?

Als zelfstandig ondernemer heb ik de luxe om toe te kunnen geven aan zulke dagen. Soms heb ik gewoon behoefte aan stilte, aan even niets (of niet te veel), een paar mailtjes, een wandeling, en wat tijd met een goed boek op de bank. Maar natuurlijk niet te lang. Ik probeerde mezelf op te peppen, gaf mezelf een schop onder mijn kont en zat vervolgens gefrustreerd achter mijn laptop om een workshop uit te werken. Je raadt het misschien al, er kwam niks zinnigs op papier. Geen flow te bekennen.

In diezelfde week stond er een focusafspraak gepland, en ik besloot mijn vermoeidheid als onderwerp te nemen. Om het vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Wie weet leverde dat iets waardevols op.

En jawel, tijdens die focussessie ontdekte ik een wirwar van zorgen. Zorgen over mijn bedrijf (moet ik niet eens ‘echt’ aan de slag gaan?). Zorgen of mijn energie en flow wel weer zouden terugkomen (het liefst op korte termijn en niet pas in de lente). En ook iets dat hard zijn best deed om zo goed mogelijk in stilte te zijn (maar niets was goed genoeg, alles werd afgewezen).

Met deze inzichten herkende ik plotseling wat er gaande was in mijn gedrag. Als ik bedacht dat ik wilde wandelen, dan activeerden de gedachten over een goede stilte zich en moest die wandeling plaatsvinden op een prachtige plek, niet in hartje Rotterdam. Met als gevolg dat ik helemaal niet ging wandelen. En wanneer ik de stilte opzocht met een boek, dan bleven de andere zorgen als scripts op de achtergrond draaien. Het gevolg was dat de stilte geen rust bracht. Ik bleef moe.

“Focusing will enable you to find and change where your life is stuck, cramped, hemmed in, slowed down. And it will enable you to change – to live from a deeper place than just your thoughts and feelings.”
Eugene Gendlin (1926-2017), Amerikaans filosoof en psycholoog. Grondlegger van Focusing.

En hoe vreemd het ook mag klinken, na deze inzichten uit de focussessie kon ik me overgeven aan de stilte. Het mocht van mezelf én van de scripts, want daar had ik naar geluisterd. Ik heb de volgende dagen echt genoten van de stilte. Of het nu een wandeling was of een uurtje op de bank met een boek. En binnen een paar dagen was mijn flow terug 😉

Je hebt geen idee hoeveel energie die onbewuste scripts ons kosten. Vergelijk het met een computer met te veel open tabbladen en bestanden. Die wordt traag. Wij merken die traagheid in onszelf niet op, maar voelen wel het gevolg: moeheid. Van al die gedachten en overwegingen. En om dat te stoppen kiezen we vaak iets dat onze gedachten bezighoudt, zoals een (paar) series kijken of op je telefoon scrollen. Alles om te voorkomen dat we stil staan bij de moeheid en de oorzaak ervan. Maar wat nu als erbij stilstaan juist datgene is wat nodig is? Als je die onbewuste scripts aandacht moet geven om er los van te komen? Klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik kan uit eigen ervaring vertellen dat de juiste aandacht vaak ruimte en verandering tot resultaat heeft.

Misschien herken jij ook de overbelasting van onbewuste gedachten die je energie wegnemen? Soms lijkt het alsof we constant bezig zijn met het managen van die mentale tabbladen, terwijl we vergeten dat we zelf de controle hebben.

Ik nodig je uit om, net als ik, aandacht te schenken aan die onbewuste scripts. Ze de ruimte te geven en te erkennen dat ze er zijn. Soms vinden we door stil te staan bij wat er gaande is, de weg naar hernieuwde energie en creativiteit.

Dus, lieve lezer, neem de tijd voor jezelf. Laat jezelf toe om echt te voelen, zonder oordeel. En wie weet welke onverwachte wijsheden en inzichten je zult ontdekken. En stuur me gerust een reply met wat er bij jou speelt. Het is heel fijn om jullie reacties te lezen, je bent niet alleen.

Suzanne Ogier Begeleiding en Training Teamontwikkeling, facilitator van heisessies, strategie bijeenkomsten, teambijeenkomsten
Lieve groet,
Suzanne
P.s. Ken je een of twee mensen in jouw omgeving die baat kunnen hebben bij mijn blogs? Misschien een vriendin, collega of je zus? Aarzel dan niet om deze blog door te sturen. Ze kunnen zich eenvoudig zelf inschrijven via deze link.
Wil je mijn volgende blog ook direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Start januari met stilstaan

Hoe start jij op na de feestdagen? Volle kracht vooruit? Of spreekt rustig opstarten in januari jou ook aan? In deze blog geef ik je een paar hulpmiddelen om in deze periode even stil te staan...

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek Beluister de opname en voel je in een kwartiertje weer zoals je deed op die fijne plek in de natuur. Dat helpt om bij jezelf te blijven tijdens de...

Ook zo moe van die onbewuste scripts?

Ook zo moe van die onbewuste scripts? Ontdek de kracht van stilte en luisteren naar je gevoel. Leer hoe onbewuste scripts je energie kunnen kosten en vind de weg naar hernieuwde vitaliteit. Je bent...