There are no enemies inside

Ik had pas zo’n vreemde ervaring tijdens een Focussessie. Een innerlijke kritische stem die Focusing belachelijk maakte. Die liet weten dat het onzin is, dat het echt niks zal veranderen. Mijn eerste reactie was erom lachen. Haha, ik ben al drie jaar helemaal into Focusing en dan zegt zo’n innerlijke stem nu dat het onzin is.

Die innerlijke stemmen kunnen zo bepalend zijn voor je keuzes en gedrag. Nadat ik er om had gelachen, besloot ik het toch maar hardop te zeggen tegen Annelies, mijn focusmaatje. En daarmee nam ik het stemmetje serieus. Zonder dat ik het er mee eens hoefde te zijn. Het kritische geluid was er, punt.

Zo’n eerste stap: die stem herkennen is een belangrijke stap in Focusing en sowieso in je leven. Je creërt daarmee namelijk wat ruimte tussen jou en die stem. Je zoomt als het ware even uit.

Terwijl ik dat in mijn sessie deed met deze stem, kwam er een beeld van een grote man die over mijn schouder meekeek. Een dreigende aanwezigheid. Na een tijdje kwam er omhoog dat die stem mij en mijn wensen belachelijk maakt, zodat ik wel uitkijk om die met anderen te delen. Het wil voorkomen dat ik voor gek wordt gezet door…. Ja, dat is zo’n patroon van vroeger toen ik werd gepest. Die stem deed toen belangrijk werk. Hij voorkwam dat ik (opnieuw) geraakt werd.

Maar dat is jaren geleden. Nu is de situatie heel anders. Ik ben inmiddels volwassen. Er zijn geen pesters om me heen en ik kan goed voor mezelf opkomen. En toch is die stem nog actief.

Dat uitzoomen geeft me een pauze. En daarmee tijd om een keuze te maken. Volg ik wat ik hoor of heb ik door dat het een innerlijke stem is. Het realiseren dat die stem niet de werkelijkheid is, is een belangrijke eerste stap. Via Focusing kun je erachter komen wat die stem voor je wil. Want vaak wil zo’n criticaster je ergens voor behoeden. Zoals Ann Wiser Cornell, een bekende Focustrainer zegt: “There are no enemies inside”.

Heb jij wel eens bij die innerlijke stem stilgestaan? Of duw je hem nog steeds zo snel mogelijk weg. Stuur me gerust jouw ervaringen en ik help je graag op de weg!

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek

Even terug naar hoe je je voelde op die fijne plek Beluister de opname en voel je in een kwartiertje weer zoals je deed op die fijne plek in de natuur. Dat helpt om bij jezelf te blijven tijdens de...

Ook zo moe van die onbewuste scripts?

Ook zo moe van die onbewuste scripts? Ontdek de kracht van stilte en luisteren naar je gevoel. Leer hoe onbewuste scripts je energie kunnen kosten en vind de weg naar hernieuwde vitaliteit. Je bent...

De impact van oude patronen: Onbegrepen tranen ontrafeld

De impact van oude patronen: Onbegrepen tranen ontrafeld Ontdek hoe nieuwe situaties oude gevoelens en gedrag kunnen triggeren en lees hoe je hiermee om kunt gaan. Pas vond er een heftige gebeurtenis...