Barbara Prins

“Het luisteren naar de signalen van mijn lichaam geeft zoveel meer rust in mijn hoofd”

Interview met Barbara, deelnemer aan de training Focus op je innerlijk kompas.

“Ik heb geleerd om beter te luisteren naar anderen en naar mijzelf. Ook heb ik geleerd dat mijn hoofd met al die honderdduizend gedachten mij niks brengen. Het leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam geeft zoveel meer rust.”

Waarom ben je de training gaan volgen?

“Opeens besefte ik dat ik alleen nog maar voor anderen aan het zorgen was. Ik stelde mezelf de vraag ‘waar zou ik zelf blij van worden?’ Eigenlijk wist ik het niet. Toen zag ik een workshop die Suzanne samen met haar yogalerares gaf op een zaterdagmiddag. Dit was mijn eerste kennismaking met Focusing. Wat een heerlijke middag. Misschien nog wel het meeste, omdat ik sinds tijden echt iets voor mezelf deed. Tussen de Yogaoefeningen door deed Suzanne Focus oefeningen met ons. Wat was dat heerlijk. Ik zie mezelf nog zitten daar op de grond, met mijn drukke hoofd met honderdduizend gedachten erin. We hoefden alleen maar naar Suzanne te luisteren en te voelen wat er in ons lichaam gebeurde. Terwijl ik daar zat vergat ik mijn hoofd en voelde wat mijn lichaam mij wilde vertellen. Het was zo fijn en ontspannend. Ik besloot diezelfde middag me op te geven voor de training Focus op je eigen kompas die Suzanne zou gaan geven.”

“Wanneer je de voor jou passende weergave vindt, gebeurt er iets van binnen. Dat wat vast zat, komt in beweging.”

Eugene Gendlin, filosoof, psycholoog en grondlegger van Focusing

Hoe heb je zo’n training in een groep ervaren? En hoe was Suzanne als trainer?

En daar sta je dan opeens op een zaterdagmorgen, in een vreemde omgeving met 4 andere dames die ik nog nooit had gezien. Dit was totaal buiten mijn comfortzone. Tijdens het voorstelrondje hoefden we alleen maar onze naam te noemen. Suzanne legde uit dat bij een Focussessie je eigenlijk niks van elkaar hoeft te weten, heel veel praten en informatie vooraf staat het proces alleen maar in de weg. We hebben allemaal ervaren dat er eigenlijk vanaf de 1e minuut zo’n fijne en veilige sfeer hing, dat het niet raar of eng of gek was om met elkaar te oefenen. Het bijzondere is dat we nu na een aantal lessen al een hele speciale band met elkaar hebben en heel erg respectvol met elkaar omgaan, maar eigenlijk nauwelijks iets van elkaar weten. En ook dat voelt goed. We ervaren allemaal dat deze sfeer door Suzanne gecreëerd is. Dat doet ze echt heel erg goed.

Wat heeft de training je opgeleverd?

Door de fijne oefeningen en uitleg van Suzanne heb ik geleerd om beter te luisteren naar anderen en naar mijzelf. Ik dacht altijd dat ik goed kon luisteren, maar nu heb ik ontdekt dat ik luisterde om snel antwoord en advies te kunnen geven. Nu probeer ik te luisteren zonder oordeel of advies. Dat maakt dat de gesprekken met de mensen dicht om mij heen anders verlopen. De gesprekken verdiepen zich. Ook heb ik geleerd dat mijn hoofd met al die honderdduizend gedachten mijn niks brengen. Het leren luisteren naar de signalen in mijn lichaam geeft zoveel meer rust. Tijdens de lessen hebben we veel oefeningen samengedaan. Eén iemand focust en één iemand is de luisteraar. De taak van de luisteraar is om de woorden of gevoelens van diegene die focust zegt te resoneren/ spiegelen. Ik geniet er ook echt van om luisteraar te zijn. Ook dan is mijn hoofd leeg en is het fijn om heel goed naar de focuser te luisteren. Het maakt met totaal ontspannen.

Tot slot, zou nog iets willen zeggen tegen anderen die interesse in deze training hebben?

Ik zou zeggen, gun jezelf in ieder geval een paar lessen Focusing van Suzanne. Zij is zo’n prettig persoon waarbij je je gelijk thuis zal voelen. De lessen die ze geeft zijn afwisselend met veel informatie en allerlei oefeningen.  Je zal echt merken dat het een verrijking in je leven wordt, echt een waardevolle investering in jezelf.  Want je leert sowieso beter luisteren, wat je partner, kinderen, vrienden of mensen in je omgeving als heel prettig zullen gaan ervaren. En door te focussen leer je te luisteren naar je eigen lichaam, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Het is heel eenvoudig, niet zweverig. Het kost alleen wat tijd. Ik had van mezelf nooit verwacht dat ik het zo interessant en prettig zou vinden.  Mijn 1e cursus zit er bijna op. En ik wil absoluut door naar cursus 2. Ik ben ervan overtuigd dat des te meer mensen er aan focusing doen, des te mooier de wereld eruit zal komen te zien. Geef het een kans….