Martine Aarsman (54)

“Ik ben me meer bewust geworden van wat ik daarvoor alleen onbewust wist.”

De ervaring van Martine, deelnemer aan de training Focus op je innerlijk kompas.

“Wat een bijzondere ervaring is de focustraining bij Suzanne geweest! In een warme, fijne, veilige setting leerden we door middel van oefeningen luisteren, stil zijn en stilstaan bij datgene wat in ons lichaam opkwam. Zonder analyseren of interpreteren, wat heel veel rust geeft.

Het is alsof je neerdaalt in je lijf en daar, zonder dat iets moet, een kijkje neemt. En wat een wonderlijke wereld is het daar, met de focusbril op!

Bijzonder ook hoe het contact met de andere deelnemers heel snel verdiept, terwijl je niet veel van elkaar weet. Alleen door bij de ander te zitten en te luisteren hoe die afdaalt en opmerkt, of de ander te voelen die naast mij zit en spiegelt wat ik woorden geef.

Suzanne geeft de training op een rustige, heldere, luisterende en vriendelijke manier, en straalt het focussen zelf daarmee uit.

“Elk naar gevoel is potentiële energie voor een betere manier van bestaan, op voorwaarde dat je het de ruimte geeft zich te bewegen in zijn eigen richting.”

Eugene Gendlin, filosoof, psycholoog en grondlegger van Focusing

“Een prachtig, bevestigend moment was toen ik mijn dochter (twintiger) probeerde te laten voelen wat Focusing is, en op de luisterende manier van de cursus bij haar ging zitten terwijl ze iets vertelde. Na een minuut sprongen de tranen in haar ogen en zei ze: “Mama, zo heb je nog nooit naar mij geluisterd.

Focussen is echt iets wat je moet ervaren, niet iets wat je goed uit kunt leggen. Voor mij voelt het als een enorme verrijking, een pad waar ik graag op verder ga.”